36 Limbo

Praying for time

På dagarna håller jag mig hyfsat sysselsatt med bokföring. Jag har hittat ett tempo och en rutin mitt i eländet. På kvällarna googlar jag symptom, sjukdomar och alternativmedicin. När jag läser in mig blir jag nästan nojig då mycket stämmer på mig och alla besvär jag haft under mitt liv. Jag visste ändå att jag varit nästan frisk från allt innan jag kollapsade, hur konstigt det än låter. Med rätt kost, träning, vila och sömn kunde kroppen läka mycket själv.

Jag pratar också mycket i telefon. Både med Olof, Kristian, Anton och mamma. Jag orkar nästan inte svara på alla samtal när jag aldrig har något positivt att säga. Anton blir tvärsur om jag inte svarar. Han kan ringa var femte minut och spamma mig med sms om jag inte svarar omedelbart. En natt har han lämnat ett helt sanslöst meddelande på telefonsvararen där han verkar ha tappat konceptet helt och svär och kallar mig för könsord. Jag fattar inte ens vad det handlar om? Han är som dr Jekyll och Mr Hyde om han känner sig avvisad eller konkurrens trots att vi inte är ihop. . Han ringer ofta sent och mitt i natten från dolt nummer då jag blockerat han nummer. Mamma ringer också sent från dolt nummer och blir sur om jag inte svarar, trots att jag sagt att jag lägger mig innan tio.

I ett desperat försök att hjälpa mitt immunförsvar blir jag hämtad av min lillebror till min pappas tomma hus när de är på semester. Han är otroligt hjälpsam och hjälper mig tom att duscha som jag inte gjort på länge. Sittande i underkläder på en plaststol schamponerar han mitt toviga hår och efteråt värmer jag mig i bastun. Sen handtvättar han min tröja i ull. Tyvärr blir jag ännu sämre och får feber och influensa symptom en dryg vecka. Det positiva är att tarmen rensas och kanske har de ihjäl några baciller från helvetet? Jag brukade älska influensa när min ulcerös colit var värst och jag kunde kunde äta lite mat igen.

Veckan efter har pappa kommit hem och skjutsar mig till koloskopin min tarmdoktor ordinerat. Min mamma kommer också dit. Jag förstår egentligen inte varför men hon vill ha full koll på vad alla läkare säger. Läkaren säger att allt ser bra ut, tar inga prover för bakterier trots att jag ber om det och pappa skjutsar hem mig. Som väntat blir tarmen dålig av laxeringen och säkert kameran de fört upp. Daglig användning av laxertabletter i många år har förstört den. Mina smärtor ökar igen och den lilla läkning jag tyckt mig känna på de ställen som gör ont går upp igen. När tarmen är förstoppad börjar domningarna igen så fort den rör sig. Mina magsårsbaciller jag precis fått bukt med efter att ha vräkt i mig allt de inte tål vaknar till liv igen. Jag ringer till Anders jag mötte på Grammofon som är psykolog. Jag behöver prata lite för jag klarar inte detta längre. Han är glad att jag ringer och pratar gärna. Han säger att jag måste ta bort de saker i livet som stressar mig.

.- Ja för mig just nu är det min bil som blev vandaliserad i höstas .

-På landet?

-Ja, jag ställde den på pendelparkeringen för länge när jag var sjuk. Där blev den troligen snodd av knarkare. Bilmeken hittade den på en annan parkering och bytte lås. Nästa gång jag parkerade där slog de sönder rutorna och några lysen.

-Vad har du mer som stressar dig?

-Mina trasiga båtar som förfaller och att jag behöver göra klart gästhuset för att hyra ut det och sedan vill jag gärna veta om jag kan stycka tomten och få dispens från kommunen. Sen behöver jag säga upp mina hyresgäster och ta in nya som kan följa den överenskommelse vi haft från början att hjälpa mig med huset.

-Hur ska du ordna det då?

-Jag får ringa några som kan fixa det och besöka grannarna och ringa kommunen och säga upp mina hyresgäster.

-Gör det. När du orkar är du välkommen hit så kan vi ta en tur med min nya segelbåt.

Den stilige mannen från Alvik ringer och undrar hur jag mår och varför jag inte dansat på länge?

-Jag är sjuk och kan inte gå någonstans.

– Har du sökt läkare?

– Ja, men de lyssnar inte på mig. Jag använder örter och kryddor nu mot helicobacter och hoppas att såren ska läka när de försvinner.

-Vill du att jag ska komma och hälsa på? Jag kan ta med lite citron, honung, timjan och rosmarin?

-Du får gärna komma om du vill. Jag har virus i datorn också och behöver ett USB för att kunna flytta all bokföring. Har du något extra USB får du gärna ta med det?

Någon kväll senare kommer han. Jag inser att han måste vara väldigt snäll eller väldigt intresserad för att göra sig detta besvär. Han fixar te och vi sätter oss med datorn och alla program för att få bort viruset och få över bokföringen på USB. Vi pratar lite grann om oss själva och om vad jag behöver göra för att bli frisk igen och han vill att jag ser till att de tar ordentliga blodprover.

-Du kanske skulle behöva lite välgörande massage också? frågar han och jag funderar snabbt på nyttan och faran med det.

-Ja det skulle nog inte vara så dumt, svarar jag och lägger mig på sängen tar av mig tröjan. Han häller olivoljan jag gett honom på min rygg och börjar varsamt och vant massera den. Detta har han definitivt gjort förut och det fanns en mjukhet och sensualism i hans händer som gjorde mig nöjd och nyfiken om han var lika begåvad på andra områden? Det är alldeles för tidigt för något sådant och jag är dessutom helt avslappnad och har nästan somnat av massagen. När han går gör jag mig snabbt iordning och sover som en prinsessa hela natten.