15 Finding Mr. Right

Morgonen efter tog jag på mig snickar kläderna och fortsatte efter att Calle och jag delat på våffla på altanen.. Olof skulle komma senare och hjälpa mig såga bort en innervägg. När han kom var han nykter men en aning grinig. Vi hade ju haft det trevligt igår?  Hade han läst något på facebook? Jag hade gillat ett inlägg av en vän som tackat den ”vackraste kvinnan i världen” för fina danser och länkat den bachata vi dansat till. Hade han sett det? eller läst något igår på min dator? När jag imorse loggade in på Facebook via senast besökta sidan som var en annan vacker dans tjejs sida blev jag förbryllad och sårad. Var jag verkligen så ointressant att han inte kunde hålla sig från att beundra andra tjejer under tiden? Det påminde mig om Richard som hysteriskt tömde historiken och tog bort “auto complete” som visade allt han varit på, ändå avslöjades på sin hotmail inloggning . Den senaste hade varit från hans älskarinna, vilket bekräftades senare när han köpte en domän åt henne som jag fick förnyelse på eller när han köpte wifi på ett hotell när jag stod ute på gatan och väntade. Kvittots klockslag avslöjade honom precis som när han åkte taxi med min söta granne.

Vi gick ut i stugan och jobbade. Vädret var mulet och det blåste ordentligt. Det skulle snart bli regn. Vi hann bara jobba några timmar innan de första regndropparna kom. Det var typiskt..  Jag rusade ner från stegen till Olof. Det kunde komma en störst skur när som helst.

 • Oj ! vad långt du hunnit! Det börjar regna, kan du hjälpa mig att dra på presenningen på taket?
 • -Absolut! svarade han och jag klättrade uppför stegen med den stora otympliga presenningen och försökte veckla ut den. Den behövde snabbt ha tyngder och förankras för att inte blåsa iväg. Jag kastade ner snören och tyngder till olof. Men han var så omständig och långsam att presenningen hann blåsa upp på taket igen. Jag blev stressad och adrenalinet flödade och fick till slut mer eller mindre fast den på egen hand.

-Jag tänkte åka hem nu, jag har lite och fixa med i stan, sa Olof som säkert kände sig kränkt över min irritation även om jag inte sagt något.

-Okej, svarade jag och gick besviket in och satte mig vid datorn  för att jobba men kunde inte koncentrera mig. Någonstans hade jag hoppats på att jag skulle bli intresserad av Olof eftersom vi hade så roligt ihop.  När han kom berusad, spanande på andra och blev kränkt kanske jag borde leta vidare? Jag funderade på hur jag skulle hitta mannen med stort M och vilka egenskaper jag letade efter och skrev i min dagbok;

 • Tillit    – utan tillit fanns inget att bygga förhållandet på.
 • Kommunikation – att kunna prata med varann utan att det blev infekterat och utan att behöva läsa tankar och förmågan att faktiskt lyssna på och ta in vad som sägs.
 • Respekt – när man lyssnar vad den andra har att säga faktiskt respekterar det .
 • Ärlighet – att berätta vad man känner och tänker och inte ljuga om smått och stort.
 • Omtänksamhet och generositet – att bjuda på sig själv och att göra saker för någon annan utan att vänta något i gengäld.
 • Lojalitet – att inte snacka skit bakom ryggen. Att hålla ihop i vått och torrt. Att stå för det man lovar.

Jag suckade. Det var solklart att inga av mina ex hade alla dessa egenskaper. De var knappt i närheten. David hade varit bra nära men föll på kommunikation.  Robins pappa funderade jag fortfarande över och han hade haft en del drag och beteende som en psykopat;

 • Talför, ytlig och charmig med fantastiska historier som inte sällan är lögn
 • Obegränsat självförtroende ” världsmästare på allt” men dålig självkänsla och självförakt
 • Extremt kontrollbehov och behov att demonstrera sin makt , genom att förtala och förminska andra
 • Manipulativ, får alltid sin vilja igenom genom lögner, charm och förtal
 • Känslokall , saknar känslor men spelar teater och låtsas ha känslor. Ögonen är ofta tomma och kalla. Ilska kan förekomma om psykopatens kontroll över situationen tappas eller han blir kränkt.
 • Självbilden är grandios och bekräftelsebehovet enormt. Egot är det enda som existerar och får inte bli skadat. Är universums mitt och alla ska rätta sig efter honom.
 • Ansvarskänsla saknas  helt. När något eller någon inte längre passar eller uppfyller något syfte tappar psykopaten intresse att ha en relation.
 • Avsaknad av moral och samvete
 • Saknar ånger och skuldkänslor och empati
 • Patologiskt lögnaktig
 • Inget behov av vänner men utnyttjar dem gärna så länge de tillför något
 • Spänningssökande
 • Sexuellt promiskuös

Han uppfyllde nog alla i varierande grad. Det insåg jag när jag läste psykologi på lärarhögskolan och det trodde min lärare också som grät av igenkänning efter våra samtal.

Jag bestämde mig för att dansa och träna en stund. Jag kände mig deppig och det brukade pigga upp. Höfterna ljög verkligen inte som Shakira inledde med.  Efter träningen satte jag mig vid datorn med min sallad och laddade upp ett avsnitt av Frasier, min favorit komediserie. Jag skrattade gott åt Ross som beklagade sig över att hennes hår var platt inför en dejt. På en bra dejt var det platt EFTERÅT! !  Manusförfattaren hade uppenbarligen fått det där om bakfoten och inte hört uttrycket K-rufs? För min del började det bli länge sedan nu och jag funderade på vad jag skulle göra åt det? Att hitta en ny pojkvän verkade ta tid. Mina trasiga nerver och hjärta krävde att jag valde rätt den här gången.  Vad skulle jag göra nu? De män jag träffade i salsan trodde nog att Olof och jag var ett par och hade slutat flirta. Samtidigt ville jag inte mista Olof och vi var som ett par fast inte på det sättet. Före sommaren hade jag haft en dejt med min väninnas “ex- vän” som jag fallit för på hennes fest. Han var charmig, intelligent , hade humor och såg mycket bra ut. Vi hade dansat och haft jätte trevligt och efteråt blivit vänner på facebook där vi flirtat på chatten och bestämt dejt. Jag var lite kluven inför det faktum att det var min väninnas ex. Det var känsligt område. Vad var tillåtet i kärleken?. Som ung hade jag prioriterat vänskap och backat och troligen hade mitt liv sett mycket annorlunda ut om jag inte gjort det.

Den här gången bestämde jag mig för att kärleken var viktigast i livet. Vi hade setts i butiken och jag hade bjudit på middag. Därefter hade jag föreslagit att vi skulle gå på danskurs. Jag ville så gärna ha en dansande pojkvän, men att utsätta någon för det på första dejten var inte bra. Han fick inget tillfälle att glänsa och känna sig som en man med läget under kontroll . Jag hade bjudit på maten och jag hade varit överlägsen i dansen och fått honom att känna sig underlägsen. Vill man lyckas med en dejt bör man göra tvärtom. Det fungerade i de flesta sammanhang. T om på en anställningsintervju jag hade. Trots att jag knappt sa någonting fick jag jobbet när mannen mest pratade om sig själv och jag lyssnade intresserat.. Har använt mig av den tekniken vid säljsamtal också där knepet är att få kunden  att börja prata om sig själv och sina behov.

Det blev ingen fortsättning på vår dejt. Jag väntade på att han skulle höra av sig men det gjorde han inte. Jag klandrar honom inte.. Han var perfekt förutom att han var min väninnas ex och att han inte dansade. Dansen upptog hela min fritid och min dröm var att hitta någon som delade den passionen så jag inte behövde offra den. Det var nog att begära för mycket. Vad skulle jag göra?